neděle 25. ledna 2009

Můžete mít trestné body za dopravní přestupky, aniž byste o tom věděli?

V médiích se často řeší otázka, jestli můžete mít trestné body, aniž byste o tom věděli. Jaká je pravda?

Ve skutečnosti není možné, abyste měli trestné body za dopravní přestupek a nevěděli o tom. Trestný bod totiž můžete dostat při silniční kontrole - tedy zastaví vás dopravní policista, sdělí Vám, jakého dopravního přestupku jste se dopustili a za kolik trestných bodů.

Druhá možnost je, že Vás vyfotí radar nebo dostanete pokutu za špatné parkování apod. a v takovém případě Vás příslušný úřad vyrozumí poštou, příp. se budete muset dostavit k potvrzení a zaplacení pokuty. V takovém případě se o počtu trestných bodů dozvíte také. Bez Vašeho podpisu tedy žádné trestné body mít připsané nemůžete - o všech tedy víte.

Teoreticky by mohl nastat případ, že se Vám nashromáždí více pokut, o kterých Vás příslušný úřad uvědomí až po nějakém čase, protože je časově zaneprázdněný. V takovém případě můžete dostat trestné body za několik přestupků najednou. Tato situace však hrozila spíše v začátcích zavádění tohoto bodového systému, dnes by nastávat neměla.

Situaci lze samozřejmě zabránit pořízením navigace do auta s nahranými radary jako body zájmu. To má dobře vyřešené např. Mio v některých přístrojích řady Mio Moov (konkrétně např. Mio Moov 360u), kde jsou radary rozdělené do 4 kategorií jako např. stacionární radary, mobilní radary, místa s častým měřením apod. Tuto funkci lze však použít u všech značek navigací - podmínkou je pouze přítomnost funkce nahrávání bodů zájmů, nebo-li POI (points of ineterest).

Mnoho dnešních navigací dokáže upozornit i na překročení povolené rychlosti v každém místě cesty. Připomínáme jen, že antiradary nejsou v ČR povolené.

Tým GPS-navigace-PDA.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat